Les 49: Qualification check

Les:49 – Gemaakte uren: 1:05 dual, 0:00 solo. Totaal aantal uren: 36:40 dual, 13:50 solo.

Vandaag stond het laatste stukje van de opleiding op het programma: de qualification check. Dit is de laatste formele check die moet worden gedaan om te concluderen dat echt alles voldoende getraind is voor het examen.

Omdat de bewolking vrij laag hing zouden we deze check in twee delen gaan opsplitsen. Vandaag deden we het navigatiegedeelte, inclusief uitwijk. Ik had als opdracht om een rondje te plannen via Dalfsen, Ommen richting Holten. En vanaf daar zouden we wel zien. Het voorbereiden van de route is inmiddels gesneden koek, dus we konden vrij snel vertrekken.

Tijdens de walk-around werd ik nog even goed doorgezaagd door Gertjan, om te checken of ik wel echt wist wat ik deed. Dat bleek gelukkig zo te zijn, dus we konden al snel vertrekken. Met een lichte oostenwind vertrokken we vanaf baan 08 en met een flauwe bocht vlogen we richting het westen naar Vaassen, waar ik de route kon oppikken.

De gevlogen route

Vanaf Vaassen ging het richting Hattem, en toen naar het oosten richting Ommen. Daarna netjes naar het zuiden, richting Holten. Vlak na de Sallandse Heuvelrug kreeg ik van Gertjan de opdracht om uit te wijken richting Zutphen. Dus lekker met een liniaaltje en windroos op schoot een route tekenen, om vervolgens de berekende koers en tijd te gaan vliegen. Omdat het bewolkt was liet Gertjan me door een gat in de wolken vliegen, zodat we boven de wolken konden vliegen. Op die manier ben je verplicht om een goede koers te vliegen, want je kan niet stiekem op de grond kijken waar je bent.

Aan het einde van mijn berekende tijd doken we weer onder de wolken uit, en bleek ik vrij netjes bij Zutphen te vliegen. Misschien zat ik er een mijl naast, maar de wind is natuurlijk nooit exact hetzelfde als waar je rekening mee had gehouden, maar: goed genoeg.

Vanaf Zutphen vlogen we richting Busloo, met tussendoor nog één simulated Engine failure. Dit ging allemaal goed.

A.s. dinsdag gaan we nog het bovenwerk oefenen, zodat ik woensdag helemaal klaar ben voor het examen. Het begint nu wel spannend te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *