Les 15: circuits met crosswind

Les: 15 – Gemaakte uren: 0:45. Totaal aantal uren: 12:45

Ondanks het heersende Coronavirus ging de les vandaag gewoon door. Zowel Sander als ik vertoonden geen symptomen van verkoudheid en besloten dat deze een-op-een situatie verantwoord was.

Omdat ik in voorbereiding ben van de eerste solo hebben we vandaag alleen maar circuits gevlogen. De wind kwam uit het zuid-zuidoosten, dus baan 08 acht was weer een keer in gebruik. Ook wel eens leuk om het circuit de andere kant op te oefenen.

Drukte op Teuge

Aan het begin van de les was de crosswind-component ongeveer 7 knopen. Het maximum is 15 knopen, dus dit was prima om te oefenen. De kunst van een crosswindlanding is om recht voor de baan te blijven, zonder dat je door de wind aan de kant wordt geblazen. Je doet dit door “opgestuurd” aan te vliegen. Je vliegt dan niet de richting van de baan, maar net een paar graden meer naar rechts (of naar links, afhankelijk van hoe de wind staat), zodat je met je neus gedraaid aan komt vliegen. Vlak voordat je bij de baan bent moet je dan met je roer het vliegtuig recht draaien, en onmiddellijk je yoke in de wind zetten omdat je anders alsnog afdrijft.

Tijdens deze manoeuvre moet je ook nog je flare maken (het liften van de neus zodat je op je achterwielen landt). Je bent dus met twee spelletjes tegelijk bezig: verticaal mikken en horizontaal mikken.

In totaal hebben we 7 circuits gevlogen. De landingen gingen redelijk goed, hoewel soms nog wel een beetje hard. Na het vijfde circuit werd de wind wat meer vlagerig en wat krachtiger, waardoor het nog uitdagender werd om goed te landen. Erg leuk om te oefenen, maar hard werken!

Klik op het plaatje voor een filmpje van de vlucht

Toen we waren geland en aan het nabespreken waren bleek dat de wind inmiddels was toegenomen naar 10 knopen, met vlagen tot 12 knopen. Dat verklaarde een hoop!

Hopelijk gaan de lessen voorlopig nog even door, ondanks de maatregelen omtrent het Coronavirus. De lessen vinden niet plaats in een groep, dus voorlopig gaan we door zolang geen van ons symptomen heeft of in de buurt is geweest van (bekende) besmettingen. Maar het kan ook zomaar anders lopen, en dan duurt het wel eventjes voordat de volgende les gevlogen kan worden. Het is niet anders…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *