Les 31: Solo het circuit uit

Les:31 – Gemaakte uren: 0:32 dual, 0:36 solo. Totaal aantal uren: 28:17 dual, 1:16 solo.

Vandaag was het prachtig weer, hoewel het vroeg in de ochtend nog wel een beetje mistig was. Gelukkig trok deze mist rond 9:00 op, waarna het halfbewolkt was, met wolken boven 2500 ft. Omdat dit al voorspeld was had ik Sander gisteravond alvast gevraagd wat we zouden gaan doen: navigeren naar Lelystad, of solotijd maken. We hadden besloten om het laatste te doen, omdat ik pas 40 minuten solotijd heb, en dit uiteindelijk 10 uur moet worden voor ik examen kan doen.

Toen ik vanmorgen aankwam op Teuge was er een kleine wisseling. Sander zou gaan vliegen met een andere leerling, die mogelijk vandaag zijn eerste solo zou kunnen doen. Ik zou daarom met Ricardo vliegen. Het plan was om eerst 2 of 3 circuitjes samen te vliegen, en als dat allemaal soepel ging zou ik daarna nog wat solotijd kunnen maken.

De eerste landing ging redelijk goed, maar de tweede landing kwam ik wat te langzaam binnen, waardoor ik een vrij harde landing maakte. Gelukkig was de derde landing weer beter, waardoor Ricardo het verantwoord vond voor mij om solo te vliegen. Het was wel een beetje winderig, met een windkracht van 8 knopen, maar de wind stond redelijk recht op de baan en was (nog) niet al te vlagerig.

Solo-selfie op 2000 ft.

Voor de vliegschool heb ik Ricardo dus uit het vliegtuig gezet, en mocht ik vertrekken voor een solovlucht. En, anders dan de eerste solovluchten: deze keer zou ik het circuit mogen verlaten om een wat langere vlucht te maken. Eventueel zou ik onderweg wat approach to stalls of steep turns mogen oefenen. Ik had helemaal niet gedacht dat ik dat al solo zou mogen, maar blijkbaar  gaat het al zo goed dat dat me wordt toevertrouwd. Ik heb alle checklists rustig doorgenomen, en ben opgestegen van baan 26. Volgens procedure ben ik naar het noordwesten uitgevlogen, waarna ik een bocht draaide naar het oosten, richting Deventer. Uiteindelijk ben ik doorgekomen naar 2000 ft om eventjes te genieten van het uitzicht. Natuurlijk heb ik ook even een selfie geschoten om deze mijlpaal vast te leggen: voor het eerst zelf aan het vliegen, buiten het circuit. Wow!

Ik heb geen oefeningen gedaan, maar ben rustig via de IJssel, langs Deventer richting Gorssel gevlogen. Nou ja, rustig… het was plotseling behoorlijk turbulent geworden, en ik moest een paar flinke luchtzakken opvangen. Maar niets wat ik niet kon handelen, dit hoort er gewoon bij.

Vanaf Gorssel zette ik koers naar het westen, over Bussloo heen richting SIERRA. Daar meldde ik me weer op de radio, en vervolgens heb ik nog 3 touch-and go’s gedaan. De landingen waren pittig, omdat de wind wat harder was geworden, en ook wat vlageriger was. Ook stond hij een klein beetje dwars op de baan, waardoor ik crosswindcorrectie moest toepassen. Uiteindelijk ben ik 3 keer veilig geland, maar niet mooi op de centerline, en af en toe met wat balooning. Niet slecht, maar zeker niet perfect. En: in ieder geval telkens 100% veilig!

Uiteindelijk heb ik 36 minuten solotijd kunnen noteren. Nu maar weer kijken wat we volgende week gaan doen. Weer solo, of toch Lelystad?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *