Eerste examen gehaald: RT!

Vanmorgen werd ik gebeld dat helaas de les van vandaag niet doorgaat, in verband met de voorspelde harde wind (25-30 kts). En hoewel de bewolking en het zicht gunstig waren is het met zulke harde wind geen goed idee om circuits te gaan oefenen. Dus helaas: volgende week weer!

Wel heb ik deze week mijn eerste examen(tje) gehaald: het examen Radiotelefonie (RT) voor VFR. Na 6 cursusavonden van 2,5 uur heb ik dit certificaat binnen. Op zich is het niet verplicht om een RT-aantekening op je brevet te hebben, maar in dat geval mag je alleen vliegen in gebieden waar geen verplicht radio-contact is. Dat is dus alleen in ongecontroleerd luchtruim, en buiten RMZ’s (Radio Mandatory Zone). Oftewel: zonder RT-aantekening beperk je jezelf wel heel erg. In de praktijk doet dus iedereen deze cursus. Om de RT-aantekening op je brevet te krijgen moet je trouwens ook nog een Engelse taaltest doen, de zogenaamde LPE (Language Proficiency Endorsement). Deze ga ik dus binnenkort ook nog doen, maar hier is geen cursus voor nodig.

De RT-cursus die ik heb gevolgd wordt online gegeven door Richard Meinders, een luchtverkeersleider van LVNL. Je kan dus de cursus gewoon thuis volgen via een TeamSpeak-kanaal. Eerst krijg je wat uitleg, en daarna doe je veel praktijkoefeningen, waarbij jij zogenaamd in het vliegtuig zit en Richard de verkeersleider is. Richard is een erg prettige en kundige docent en ik heb de cursus met veel plezier gedaan. Dus, mocht je ooit willen leren communiceren met luchtverkeersleiding, ga dan naar de website van ATC-Comm en meld je aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *