Weer 2 vakken theorie gehaald

Vandaag heb ik theorie-examen gedaan in 2 vakken: Principles of Flight (POF) en Aircraft General Knowledge (AGK).

Ik had deze examens al eerder willen doen, maar vanwege de coronacrisis werden er in april en mei geen examens afgenomen door Austrocontrol. Maar de examens in juni gingen gelukkig wel weer door.

Het vak POF gaat over de natuurkunde achter het vliegen. Waarom vliegt een vliegtuig? Wat is de invloed van de vleugelvorm, propellor, weerstand, luchtdichtheid, wind, enz. enz. En hoe reageert het vliegtuig op bewegingen van het staartroer of de ailerons, en waarom? Oftewel, een lekker beta-vak en daar hou ik van! De eerste vijf vakken die ik in februari heb gedaan waren veel meer “stamp-vakken”, waarbij je dingen uit je hoofd moet leren, zoals “air law”. Daar heb ik veel meer studietijd voor nodig gehad dan voor deze technische vakken.

Bij AGK wordt je kennis over het vliegtuig zelf getest. Hoe werkt de motor? Hoe werkt een hydraulisch remsysteem? Wat is een carburateur en hoe werkt je hoogtemeter, snelheidsmeter en kunstmatige horizon eigenlijk? En, ook niet onbelangrijk: wat kun je verwachten als één van deze instrumenten uitvalt of onbetrouwbare waardes geeft? Waarom moet je bij grotere hoogte je brandstofmengsel aanpassen? Ook weer allemaal lekkere technische vragen waar het in veel gevallen gaat om begrip, en niet om feitenkennis.

Deze vakken waren dus een makkie voor mij. Voor AGK scoorde ik 100%, en voor POF 93%.

Ik heb nu 7 van de 9 theorievakken gehaald. Alleen de vakken Navigation en “Performance and Mass/Balance” staan nog open. Omdat ik binnenkort in mijn praktijklessen ook ga navigeren wacht ik nog even met het theorie-examen voor deze vakken. Door het in de praktijk toe te passen leer je de materie namelijk beter en wordt het langzaamaan routine. Als die routine er in zit, dan ga ik ergens in het najaar deze twee examens ook doen, zodat ik het theoriecertificaat in de zak heb. Dan is het enige wat nog open staan het praktijkexamen, want ook mij RT en LPE heb ik al gehaald.

Ik ben dus lekker op weg. A.s. zaterdag weer lekker vliegen, misschien zelfs wel voor het eerst solo!

 

2 reacties

  1. Cesar Franken schreef:

    Hoi Freek, ik ben bij toeval op je website gestuit. Ik heb ook les via SAS bij Sander en we gaan redelijk gelijk op, zie ik. Ik zou je wat willen vragen over de theorie examens die je doet. Kan ik je daar eens over spreken of mailen?

    Groetjes en ontzettend leuke site heb je! Wellicht zien we elkaar eens bij de SAS.

    • Freek schreef:

      Wat leuk!
      Ik doe mijn theorie bij Orbit Groundschool, en de examens bij Austrocontrol. Ik heb je een mail gestuurd met meer uitleg.
      Misschien tot ziens op Teuge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *